Pinksterviering

Wanneer:
9 juni 2019 @ 10:30 – 11:30
2019-06-09T10:30:00+02:00
2019-06-09T11:30:00+02:00

Pinksteren – adem van nieuw begin

 

Pinksteren – wat vieren we dan? Peilingen onder ‘gewone Nederlanders’ stemmen niet erg feestelijk. Kerstfeest kunnen velen nog wel plaatsen (kindje in de kribbe). Pasen al veel minder (eieren en paashaas). Maar Pinksteren – wat vieren we dan? Wat vieren wij in de Peper, die 50e dag na Pasen?
Bijbelse achtergronden maken veel duidelijk.

– In het Jodendom is Pinksteren – Sjavoe’ot of Wekenfeest geheten – oorspronkelijk een oogstfeest. De joden vieren dat zij, na uittocht en woestijntijd, de vruchten mogen plukken van Beloofd Land. Nieuw begin.
En zij gedenken de geboorte van Israël als volk: de Verbondssluiting met de EEUWIGE bij de berg Sinaï. Toen zij de Thora ontvingen, met de Tien levenbrengende Woorden. Ook toen een nieuw begin: ‘Van toen af dragers van een Visioen / leerden wij, dood na dood opnieuw geboren, / verlangen naar zijn Woord, en het te doen’.

– Voor christenen is Pinksteren het feest van de gave van de heilige Geest (Levensadem, Stormwind van God). Het geboortefeest van de Kerk, kun je zeggen. Ook hier een nieuw begin – want Jezus’ leerlingen, traag en verward na het onvoorstelbare van Pasen, worden nu in beweging gezet: ‘Na vijftig dagen kwam de ademstoot. / Vuurtongen stonden boven onze hoofden’.

Wij in de Peper vieren Pinksteren op de adem van o.a. Huub Oosterhuis’ Pinksterlied “Naam uit het vuur”, waaruit hier al enkele flarden (OVG koorbundel I.114). Veelkleurig lied, waarin tal van Pinkstermotieven stem krijgen: ‘Adem van onbegonnen nieuw begin / heilige Stormwind, laat niet af, doorvuur ons. / Spreek moed volharding wijsheid vrede in’.
Moge de Levensadem van de EEUWIGE ook ons begeesteren.

 

Corry Broersma, Anna Yedema, Floris Sieffers en Ben Blonk (overweging)