Zondag 3e advent

Wanneer:
15 december 2019 @ 10:30 – 11:30
2019-12-15T10:30:00+01:00
2019-12-15T11:30:00+01:00

Ontvangers van goddelijke kennis

 

In de adventsweken bereiden we ons voor op Kerstmis, het feest van de menswording van God. Daarbij keren we onze blik ook naar onszelf en denken na over onze eigen menswording: wat bepaalt ons, wat vormt ons, wie zijn wij, wat betekent het eigenlijk om een mens te zijn? We beschouwen het mysterie van ons eigen leven en we vragen ons af: kunnen we iets van dat mysterie begrijpen, lukt het ons om werkelijk mens te worden?
In deze zoektocht laten we ons inspireren door vier Bijbelse verhalen over mensen die geraakt werden door ‘het Goddelijke’; mensen die Goddelijke kennis ontvingen en daar ieder op hun eigen manier mee omgaan. In deze
mensen kunnen wij onszelf herkennen en onszelf de vraag stellen: Hoe doen wij dat, wat voor keuzes maken wij als wij op welke wijze dan ook geconfronteerd worden met ‘het Goddelijke’, hoe herkennen we dat en waar lopen
we tegenaan?

 

ZONDAG 15 DECEMBER – 3e ADVENT

Ontvangers van goddelijke kennis: Maria ontmoet een engel

 

Er zijn waarschijnlijk niet veel mensen zijn die ooit een moment hebben gehad waarop ze een Goddelijke boodschap dachten te ontvangen. Hoe herken je zo’n boodschap? En als je wel iets herkent, hoe reageer je dan? Om je af te stemmen op dit kennen is waarschijnlijk een heel speciale houding nodig. Misschien lukt dat alleen als je dat wat ‘gewoon’ is kunt loslaten; als je je kunt overgeven aan dat wat helemaal en onverwacht anders is. In de Bijbel staan talloze verhalen die ons daarbij kunnen helpen en inspireren.

Voor de derde adventszondag is het bekende verhaal gekozen van de aankondiging van de geboorte van Jezus aan Maria door de engel Gabriël. Het zal je maar gebeuren, een engel op bezoek…. Hoe herken je hem en durf je hem binnen te laten?

 

Geeske Hovingh houdt de overweging.

Geeske Hovingh is coördinator van het Wereldhuis in Amsterdam, een initiatief van de Protestantse kerk Amsterdam.