God waar ben je?

God waar ben je?

Psalm 77 staat deze zondag 2 augustus centraal: een lied, een uitroep van een mens in nood. Te midden van de tegenslagen kan hij geen God vinden. Hij voelt zich verlaten van God, de Levende die hij kent uit zijn jeugd en van zijn voorouders. Die God die vertrouwen gaf, lijkt veranderd. Toch transformeert het lied van een klaagzang in een lofzang. Hij vindt moed in wat God deed in het verleden.
Deze viering is de vijfde in een serie van acht zomervieringen. Uitgangspunt voor deze vieringen is het boek van de Psalmen. Acht weken lang lezen we elke week een psalm in de bewerking van Gerard Swüste en luisteren we naar het commentaar dat Gerard Swüste daarbij geschreven heeft.
De meeste psalmen zijn meer dan 2500 jaar oud, maar zij verwoorden een heel scala aan gevoelens waar ook wij moderne mensen nog mee te maken hebben: blijdschap, woede, vertwijfeling, geborgenheid, hoop, wanhoop en onzekerheid. Daar is nog niets aan veranderd. Het is nog steeds hetzelfde liedje. Daarom zijn de psalmen ook nu nog actueel en kunnen zij ons ook in deze bijzondere tijd moed, troost en inspiratie bieden.