Vieringen

Aanmelden?

Aanmelden is momenteel niet mogelijk. Het OVG bestuur heeft vanwege de lockdown besloten dat er geen mensen bij de vieringen aanwezig kunnen zijn vanaf nu tot en met de viering van zondag 17 januari. Zie dit bericht over de vieringen tijdens de lockdown.

Je kunt wel naar de OVG livestream luisteren op 3 en 10 januari, steeds om 10.30 uur. 17 januari is er geen OVG viering.

 

 

 

 

Pepervieringen tijdens Corona: Zie dit protocol Pepergasthuiskerk, versie 29 oktober.

 

Pepervieringen voordat Corona in beeld was:

Elke zondagmorgen komen we samen in de Pepergasthuiskerk. Om te vieren, te leren en te delen. Elke viering is verrassend. Een viering heeft een aantal vaste punten; invulling en vorm variëren. Soms experimenteren we met nieuwe rituelen. Of doen we iets met spel, film en dans. Enkele keren per jaar nodigen wij een gastspreker uit. Zo hebben Marjoleine de Vos, Huub Oosterhuis, Jannet van der Spek en Chris Fictoor bij ons hun verhaal gehouden.

 

De voorbereidingsgroep kiest passende liederen en passende teksten, meestal in samenspraak met onze theoloog of met een uitgenodigde overweger. Zingen en muziek-maken, zijn belangrijk voor ons. Zingen is een actieve vorm van deelnemen aan de liturgie. We zingen met hart en ziel liederen van o.a. Huub Oosterhuis, Marijke de Bruijne, Michaël Steehouder, Herman Verbeek en Chris Fictoor.

Muziek verdiept de woorden, zingen verbindt. Het vaste koor of het vrijwilligerskoor ondersteunt ons. Soms schrijven Pepergangers liedteksten en componeren onze musici (piano-orgel) muziek bij deze teksten. Zo nu en dan gebeurt er iets bijzonders in de Peper: kinderen en jongeren voeren een zangspel uit. Ze hebben een speciale plaats in onze gemeenschap. Voor kinderen tot 12 jaar houden we een kinderviering. De jongeren (12-18 jaar) hebben een eigen groep. Twee keer per jaar maken zij een jongerenviering.

 

Theoloog OVG

De OVG heeft een eigen parttime theoloog in dienst die de voorbereidingsgroepen ondersteunt bij de invulling van vieringen. Daarnaast is de theoloog verantwoordelijk voor de inhoudelijke lijn van vieringen door het jaar heen.

 

Koor, Cantors en Musici

De Peper heeft een eigen koor met ± 30 zangers. De ene week zingt het koor in de viering; de andere week een vrijwilligerskoor. De cantor speelt een belangrijke rol. Hij of zij dirigeert niet alleen het koor, leidt ook de gemeentezang en oefent vooraf nieuwe liederen. Een pianist begeleidt muzikaal. Soms speelt de cantor op het orgel als een lied daarom vraagt. Ook andere instrumenten klinken regelmatig, met of zonder samenzang. De ‘voorraad’ liederen is onuitputtelijk. We hebben er meer dan 1000. En er komen steeds nieuwe liederen bij.

Hou je van zingen en wil je meedoen? Je bent van harte welkom of in het vaste koor of in het vrijwilligerskoor. Het vrijwilligerskoor oefent vanaf 10 uur. Het vaste koor repeteert wekelijks op dinsdagavond (19.30u – 21.15u) in de Columnakerk.

 

Vaste cantor en contactpersoon: Wim Opgelder: koor@ovg-web.nl

Andere cantors / musici:

  • Anneke van der Heide      – cantor
  • Peter Rippen                     – pianist
  • Martijn Jager                     – pianist/cantor

 

Kinderen

Kinderen (4 – 12 jaar) hebben tijdens de vieringen hun eigen rol. Ze steken vaak de Paaskaars aan, helpen met delen van brood en wijn en ze collecteren. Korte tijd gaan de kinderen naar hun eigen viering. Op een speelse manier bespreken ze het thema. Met een spel of met tekenen of knutselen.

Voor de zomervakantie is er een ‘overstapviering’. Kinderen die de basisschool gaan verlaten, zwaaien we op symbolische wijze uit. De Jongerengroep verwelkomt hen.

Kindervieringen worden geleid door een ingeroorsterde groep vrijwilligers, zie eventueel het rooster op het interne deel van de website.

Voor de kinderen van 0 tot 3 jaar is er Kinderoppas.

Voor ouders van jonge kinderen is er de Peperproatgroeppeperproatgroep@ovg-web.nl

 

Jongeren

De Jongerengroep bestaat uit ongeveer 8 jongeren in de leeftijd van 12 tot 16 jaar. De jongeren hebben een vast ritme in activiteiten. Elke eerste zondag van de maand zijn ze aanwezig in de viering. Soms zijn zij ook actief betrokken. Aansluitend op de viering kunnen de jongeren hun energie kwijt in activiteiten. De activiteiten bevorderen het groepsgebeuren en de onderlinge contacten. Vaak zijn de jongeren op hun eigen manier bezig met een thema. Elk jaar gaat de Jongerengroep een weekend naar een klooster.

Contactpersoon voor de jongerengroep – Theo van Dijken –  jongeren@ovg-web.nl