OVG Kunst

Kunst in de Pepergasthuiskerk

Kunst en andere expressievormen in onze vieringen, wij zijn het heel gewoon gaan vinden. Toch is het wel bijzonder dat onze gemeenschap over zoveel creativiteit beschikt. In de Adventsperiode halen we de levensgrote Maria en Jozef van zolder. En ook de herders en schapen voor de kerststal in de kerk. Allemaal door inzet en creativiteit van eigen mensen. In de loop van jaren hebben veel Pepermensen aan beeldende kunstprojecten meegewerkt. Denk aan het Beeldproject Advent 2017 of de Hongerdoeken in één van de vastenperiodes. Beeldende kunst is ook in de kerk zichtbaar: het Doopdoek, het Afscheidsdoek  en het Heilige Geest-doek. Maker van deze doeken is de kunstschilder Jan van Loon.

Tijdens vieringen maken we ook gebruik van expressievormen als gedichten, (instrumentale) muziek en zang. Wij zijn heel gelukkig met onze eigen tekstdichters, componisten en musici.

Op deze pagina treft u een aantal voorbeelden van Peperkunst.

 

Afbeelding / fotoToelichting
Alle schilderijen van deze serie die in 2018 gemaakt zijn, staan op de pagina Beeldproject
Ikoon van de Christus Pantocrator, het is de Christus die met
ontferming naar de mensen kijk. Gemaakt door Anje Noorman.
Pelgrimage doek

In de 15e en 16e eeuw maakten mensen wel pelgrimstochten naar Groningen. Vanwege een relikwie in de Martinikerk, een botje van Johannes de doper. In die periode was het Pepergasthuis een echt gasthuis. Pelgrims konden er altijd terecht voor bad, bed en brood. Op deze schildering lopen allerlei mensen via een doolhof naar het kerkje. Vinden zij daar wat zij zoeken? Vanuit de verte komen de wijzen uit het Oosten. Ook zij zien een licht boven het kerkje!

schilder: Jan van Loon
Doop doek

Op dit doek staan namen van kinderen en volwassenen, die hier zijn gedoopt. Op de achtergrond zijn de Griekse letters Alfa en Omega afgebeeld. Zij zijn als 2 ringen in een ketting met elkaar verbonden. In het midden staat een kind dat met open hand de doop ontvangt.

schilder: Jan van Loon
Heilige Geest doek

Onderaan het doek zijn afwisselend duiven en vlammen afgebeeld, als symbolen van de Geest van God. We kennen nog een ander symbool voor de Geest Gods: water. Stromend water – zoals een waterval – is een metafoor voor wat de Geest doet, het gaat maar door en houdt niet op.

schilder: Jan van Loon
Gedenk doek

Op dit doek staan namen van overleden Peper-betrokkenen. Het doek is in donkere kleuren gemaakt, met grote mensfiguren. Boven de mensfiguren breekt de lucht open, waar 2 duiven rondvliegen. Zij geven ons hoop: de dood is niet het eindpunt. De aan de horizon afgebeelde bergen verwijzen naar psalm 121. Deze psalm begint met: “Ik hef mijn ogen op naar de bergen: vanwaar zal mijn hulp komen?”

schilder: Jan van Loon
De levensgrote Kerststal
De door Herman Boiten gemaakte Coronakaart om Pepergangers een hart onder de riem steken in de bizarre tijd van gedeeltelijke of algehele isolatie.
Paasoratorium

Tekst: Marijke de Bruijne
Muziek: Chirs van Bruggen, Anneke Plieger-van der Heide, Peter Rippen

De omslag van De Graankorrel is als volgt tot stand gekomen:
Jan van Loon (schilderij),
Anko C. Wieringa (foto),
Joop Bos (ontwerp).
Pinksteroratorium

Tekst: Marijke de Bruijne
Muziek: Chirs van Bruggen, Anneke Plieger-vander Heide, Peter Rippen

De omslag van Aanwezig:
Jan van Loon (schilderij)
Oktober 2020

Peper Kerstgroep

(lees verder bij de 5 afbeeldingen hieronder)
Het is alweer 10 jaar geleden dat er met veel enthousiasme en veel vaardige handen
én prachtige vieringen, een kerststal ontstond met mensgrote kerstfiguren. Dit willen
we vieren met een serie van zes kerstkaarten.
De foto’s zijn gemaakt in een tot fotostudio omgebouwde koffiekamer van de Peper. Marijn Korteweg heeft de foto’s gemaakt. Zij heeft fotografie als hobby. Door coronamaatregelen kan zij niet in de horeca werken. Zij heeft een verstandelijke beperking en mist haar werk.
Dit project dient dus twee doelen, Marijn is bezig met een leuk project en er is
aandacht voor de Pepergasthuiskerk en onze gemeenschap. Het zijn dubbele kaarten zonder tekst, op mooi roomwit, stevig papier. Met bijpassende enveloppen. De prijs voor een setje van zes kaarten is €6,-. De netto opbrengst wordt verdeeld tussen “de Peper” en Marijn.
.
Heb je interesse in één of meer setjes? Mail dan hoeveel setjes,
naam en adres naar
asehummel@hetnet.nl
Om praktische redenen vraag ik je het
bedrag van de bestelde pakjes kaarten over te maken op rekening
NL49 TRIO 0254 7834 30 t.n.v. A. Nieboer-Hummel.
De adventskaarsen 2020, versierd door de kinderen in de viering van 22 november, en opgesteld door Mariëlle Thorbecke.