Zondagsrust

Zondagsrust

In Duitsland roepen kerkelijke organisaties én vakbonden op om de zondagsrust te handhaven. Zondagsrust … bestaat dat nog?

Al in het jaar 321 stelde de Romeinse keizer Constantijn de zondag in als rustdag. In het christelijke deel van de wereld is de zondag de dag van de Heer.

In de Bijbel kom je verschillende teksten tegen die het belang van sabbat houden uitdrukken. Zo lezen we in Jesaja 58:

”Wanneer je je voeten rust gunt op sabbat en geen handel drijft op mijn heilige dag, […] dan zal ik je laten rijden over de hoogten van de aarde en je laten genieten van het land dat ik je voorvader Jakob in bezit heb gegeven.”

 

In onze tijd lijkt alleen in orthodox christelijke regio’s de zondag nog als rustdag te gelden. Sommigen van ons kennen dit nog wel van vroeger. Wat kan in deze tijd de essentie van de zondagsrust zijn? Vul je dat strikt in of neem je de ruimte om de (zondags)rust te vieren, als feest met familie, vrienden, of om lekker uitgebreid te koken? Of maak je misschien een bewuste keuze om te reflecteren en aandacht te hebben voor je innerlijk/ je bron?

In deze viering op 4 juli nemen wij je mee in onze ideeën over de betekenis van zondagsrust. Hoe we balans kunnen vinden voor zowel onze buitenkant als voor onze binnenkant.

 

Wil je weten naar wie de bloemengroet gaat? Klik dan hier.