Wereldwijd bidden en online vieren

Wereldwijd bidden en online vieren

Ieder jaar op de eerste vrijdag in maart gaat het gebed de wereld rond. Honderdduizenden mensen voelen zich, in de 173 landen die meedoen aan de viering van Wereldgebedsdag, door gebed verenigd en bemoedigd. Op deze bijzondere dag is de hele christelijke wereld solidair en krijgt het geloof een internationale, oecumenische dimensie.

 

Wat deze vrijdag tot een speciale dag van gebed maakt, is dat gedurende 24 uur ergens in de wereld bijeenkomsten plaatsvinden, waar dezelfde noden voor God gebracht worden, dezelfde gebeden worden gebeden en dezelfde bijbelgedeelten worden gelezen. Als de zon in het verre oosten opgaat over de eilanden in de Stille Oceaan, dan worden daar al de eerste diensten gehouden.

Uur na uur ontwaken weer andere volkeren en breekt voor hen de dag aan. Als het bij ons avond is, begint in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika de Wereldgebedsdag. Daarmee verenigt Wereldgebedsdag mensen over de hele wereld in een keten van gebed, laat hen voelen dat zij deel uitmaken van de wereldbevolking en dat zij delen in hoop en zorg, vreugde en verdriet, mogelijkheden en problemen.

 

Wereldgebedsdag wil iedereen inspireren om gaven en talenten in dienst van elkaar en de samenleving te stellen en kan door gebed en actie invloed hebben op mensen en hun omgeving. Het biedt de mogelijkheid om over ‘eigen grenzen’ heen te zien en om zowel maatschappelijk als spiritueel, solidair te zijn met vrouwen over de hele wereld.

De viering van Wereldgebedsdag op 5 maart is dit jaar voorbereid door vrouwen uit Vanuata. We kunnen elkaars taal en cultuur ervaren en de invloed daarvan op de uitleg en de praktische toepassing van Bijbelse teksten.

 

Bekijk hier de Nederlandstalige versie van de viering en vind verder informatie op deze pagina.